satu tips.. nampak tak gambar kecil yg ada bbrp batang sosej tu?
ok, nampak tak dia agak bengkuk? kenapa?
sebab kelonsong memampatkan daging adalah dari jenis usus sebenar samada usus babi atau lembu, jadi bila ia direbus ia akan membengkok. manakala sarong yg asal dari bhn bukan usus akan kekal lurus setelah direbus...
so masa beli atau merebus.
1. pastikan JENAMA
2. Tenguk bentuk perubahan
3. kalau tidak.. tak yah makan terus..
ok, nampak tak dia agak bengkuk? kenapa?
sebab kelonsong memampatkan daging adalah dari jenis usus sebenar samada usus babi atau lembu, jadi bila ia direbus ia akan membengkok. manakala sarong yg asal dari bhn bukan usus akan kekal lurus setelah direbus...
so masa beli atau merebus.
1. pastikan JENAMA
2. Tenguk bentuk perubahan
3. kalau tidak.. tak yah makan terus..
Mula-mulanya selongsong ini diperbuat daripada usus haiwan, tetapi kini diperbuat daripada bahan sintetik. Sesetengah sosej dimasak ketika diproses, dan selongsong ini boleh ditanggalkan ketika ini. Sosej boleh dipelihara secara pengawetan, pengeringan dalam udara nyaman, atau salai. Rasa menonjol dalam sesetengah sosej adalah disebabkan penapaian oleh Lactobacillus ketika mengawet.
Selain dimakan sendirinya, sosej juga dijadikan bahan dalam makanan lain.
Jenama Sosej Yang Tidak Boleh Dimakan
· Gourmessa
· Muller's Haus
· Dew Fresh
· Puteri
· Miami Butcher House
· Maspac
Pengilang yang mengeluarkan produk sosej yang menggunakan usus babi dan memasarkan di pasaran tempatan adalah;
· Deluxe Food Services Sdn Bhd di Shah Alam (Gourmessa)
· German Delicatessen - Subang (Muller's Haus dan Dew Fresh)
· Puteri Pan Pacific (Puteri)
· MiamiButcher House - Batu Feringgi (MiamiButcher House)
· Omcorp Sdn Bhd - Bukit Angkat Kajang (Dew Fresh)
· Pacific Refgerating Sdn Bhd (Maspac)
Projek Koordinator PPIM, Noor Nirwandy Mat Noordin berkata, di antara hotel dan restoran yang disyaki menyajikan dan menjual sosej menggunakan usus babi adalah
· Palace of Golden Horses
· Coffee Bean Tea Leaf
· Hotel Equatorial
· Ikea Cafe
· Muller Sausage.
No comments:
Post a Comment